AKO PRESTRIEŤ ŠTEDROVEČERNÝ STôL V SEVERSKOM ŠTÝLE

 

Pripravte sa na štedrovečernú večeri vopred. Prestrite stôl dizajnovo s nádychom severských krajín. Slávnostnú atmosféru nastolíte ľahko pomocou prírodných doplnkov, jemných farieb a chutného jedla. Či už zvolíte slovenskú alebo škandinávsku kuchyňu, nezameniteľná vianočná vôňa vyčarí úsmev na tvári celej rodine.

Štedrovečerná tabuľa

Ozdobte jedálenský stôl elegantne a prakticky, využite silu škandinávskeho štýlu. Zamilujte si jeho striedmosť, vzdušnosť a vôňu prírody. Dekoráciu zlaďte s výzdobou v interiéri. Udržujte jemnú paletu farieb, ktorú zvýraznia trblietavé odlesky svietnikov či svetelných reťazí.

  • Behúň, obrus alebo prestieranie

Drevené masívne stoly nevyžadujú mohutné obrusy. Prirodzený vzhľad dreva s viditeľnou štruktúrou doplňte iba o behúň v zemitých tónoch. Ten opticky rozdelí stôl a stane sa priestorom pre ďalšie dekorácie.

Nebojte sa, ani obrusy nie sú v škandinávskom štýle tabu. Prekryte stôl svetlým obrusom z bavlny alebo ľanu. Vyhrajte si s materiálmi a farbami, kombinujte a vrstvite. Inšpiráciu hľadajte v prírode.

1

  • Obrúsky

Nenahraditeľnosť každej hostiny. Vianočné obrúsky môžete jednoducho preložiť a umiestniť na porcelánový tanier. Elegantne pôsobia látkové obrúsky zložené do tvaru obdĺžnika. Obviažte ich spoločne s príbormi ozdobnou mašľou či prírodným lykom. Pri stole kombinujte látkové aj papierové obrúsky.

Neobávajte sa výraznejších farieb a vianočných motívov. Trendom sú klasické odtiene zlatej, tmavo šedej a zelenej či snehovo biele.


Tip: Obrúsky zmotajte do ruličky a ozdobte malým keramickým anjelikom alebo mini sklenenou ozdobou.

  • Jedálenský servis, príbory a poháre

Porcelánové jedálenské sety spoločne so striebornými príbormi a pohármi z číreho skla vytvárajú dokonalú súhru. Jedálenský servis aj príbory musia pôsobiť vkusne a byť najlepšie z jednej sady. Počet tanierov prispôsobte množstvo chodov. Do stredu položte podnos so sladkosťami.

Na stole nesmie chýbať veľký plytký tanier na hlavný chod, tiež veľký hlboký na polievku a malý dezertný. Jednotlivé taniere naskladajte na seba a oddeľte ich obrúskom tak, aby o seba taniere neodierali.

Príbory pred rozprestretím starostlivo vyleštite. Na ľavú stranu taniera umiestnite vidličku, na stranu pravú najskôr nôž a následne lyžicu. Dezertnú vidličku alebo lyžičku položte nad hornú hranu taniera.

Na slávnostný prípitok pripravte vysoké poháre na šampanské, počas hodovania sú vhodné poháre na biele víno a nízke na vodu.

dining

  • Vianočné dekorácie

Uprostred slávnostne prestretého stola urobte miesto pre veľkú sviečku. Škandinávci pokladajú tiež malé svietniky ku každému tanieri. Vychádzajúca vôňa jedla, trblietavé odlesky sviečok či svetelných reťazí vyčarujú čarovnú atmosféru.

Malé vetvičky ihličnanov v sýto zelenej farbe vnesú do miestnosti vianočné čaro. Položte ich vedľa taniera alebo vložte do vysokej vázy a ozdobte prírodninami či závesnými dekoráciami.

Ledabolo položené veľké sklenené banky s led diódami podčiarknu ráz celého večera. Vždy však myslite na dostatok priestoru pre každého člena rodiny. Tiež ikonické svietniky v tvare domčeka narobia veľkú parádu.

Či už sa rozhodnete podávať slovenskú klasiku alebo vyskúšate tradičné vianočné severská jedlá, dbajte na pohodlie a srdečnú náladu pri stole. Užite si pokojné Vianoce v prítomnosti tých najbližších. Minimalistické škandinávske Vianoce sú praktické, funkčné a ľahko udržateľné.